Kofeina

KOFEINA jest ewidentnie najczęściej używanym środkiem pobudzającym na świecie. Kawa, herbata, czekolada, kakao, wiele napojów, tabletek odchudzających, aspiryna, różne środki przeciwbólowe, a nawet pewne preparaty roślinne zawierają kofeinę albo substancje bardzo do niej podobne. Takim przykładem może być teobromina w czekoladzie i kakao albo teofilina w herbacie. Kiedy kofeina przyjmowana jest w nadmiernych ilościach  (np. dwie filiżanki kawy pijane regularnie), rezultatem może być którykolwiek z poniższych objawów : niepokój i nerwowość, bezsenność i lekki sen, różne rodzaje chorób serca, dolegliwości żołądkowe i jelitowe. 

Kawa jest ogrzewająca, pobudzająca, moczopędna, działa jak środek przeczyszczający. Idealnie sprawdza się jako środek do stosowania zewnętrznego. Mokry okład z kawowych fusów przyśpiesza leczenie siniaków i ukąszeń owadów. 
Przy produkcji kawy stosuje się niebezpieczne substancje chemiczne: trujące opryski herbicydami i pestycydami podczas uprawy, rozpuszczalniki na bazie ropy naftowej do usuwania kofeiny i inne chemikalia, które sprawiają, że  staje się ona łatwo rozpuszczalna; dodatkowo oleje zawarte w kawie szybko jełczeją, kiedy jej ziarna zostają już zmielone.  Z tego powodu najlepiej stosować pochodzące z ekologicznych upraw całe ziarna kawy, które można świeżo zmielić. 

Ekstrakt kawy bezkwasowej
W szklanym naczyniu wymieszaj 30g świeżo zmielonej, ekologicznej kawy z 8 filiżankami wody.
- umieść mieszaninę w chłodnym, ciemnym miejscu i pozostaw do nasiąknięcia przez ok. 16 godzin;
- przecedź płynny ekstrakt przez filtr do kawy lub płótno do szklanego słoika, który można szczelnie zamknąć;
- taki ekstrakt jest skoncentrowany i 1-2 łyżki dodane do 250 ml gorącej wody dają 1 filiżankę bezkwasowej kawy;
- przechowuj ekstrakt w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 tygodni.




GUARANA zawiera trzykrotnie więcej kofeiny niż kawa. Ma działanie pobudzające, wzmacniające i przeciwdziałające zmęczeniu. Guarana stosowana jest również w lecznictwie. Wchodzi w skład proszków przeciwmigrenowych. Stosowana jest przy obniżonym ciśnieniu i w preparatach dla kierowców podróżujących nocą oraz jako środek uzupełniający w łagodnej biegunce.  Stymuluje, redukuje zmęczenie, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Wyrównuje niedobór adrenaliny, spowodowany przez zmęczenie, długotrwały stres czy szybkie tempo życia. Dodatkowo, naturalne właściwości guarany są bardzo skuteczne w walce ze stanami depresyjnymi, wynikającymi z wyczerpania nerwowego. Guarana działa na cały układ nerwowy i w sposób naturalny przywraca dobry nastrój oraz wycisza organizm. Nazywana przez Indian „eliksirem młodości” ma także właściwości pobudzające. Dlatego tak chętnie wykorzystywana jest przez sportowców. Nie tylko zwiększa siły i wytrzymałość, ale także pomaga usuwać kwas mlekowy z mięśni.  Należy jednak pamiętać, że kofeina przyjmowana w dużych dawkach może powodować działania uboczne: palpitacje serca, utratę koncentracji, nerwowość, mdłości czy bezsenność. 

Napój z guaraną:
1) 1 łyżeczka guarany ( pobudza nawet do 6 godzin)
     kefir lub domowe mleczko  kokosowe
2) 1 łyżeczka guarany
     połówka cytryny
     łyżka oliwy z oliwek
     woda

Źródło: "Odżywianie dla zdrowia" Paul Pitchford
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz