Batoniki z amarantusem

Coś na popołudniowe lenistwo, wspaniały dodatek do kawy z cykorii ;)


Składniki:
ok 3-4 łyżki karobu
ok 2-3 łyżki ksylitolu lub miodu
ok 100 g oleju kokosowego
ok 60 g poppingu amarantusowego
garść uprażonych orzechów włoskich (zmielonych)
garść uprażonego sezamu
garść uprażonych ziaren słonecznika
1 banan (należy go zetrzeć na tarce)

Olej kokosowy oraz karob rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ksylitol (lub miód). Mieszamy. Dodajemy amarantus, ponownie mieszamy. Po chwili dodajemy ziarna, a na sam koniec dodajemy banana. Całość dokładnie mieszamy, po czym rozkładamy na formy. Formy najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Wkładamy do lodówki na około godzinę. 

Smacznego! :)
Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz