Jak jeść owoce?


Chyba każdy z nas wie, iż jedzenie owoców jest bardzo zdrowe. Są one bogatym źródłem witamin, błonnika oraz składników mineralnych. Warto jednak podsumować, jak jeść owoce i dlaczego właśnie tak.

Zacznę może od tego, że nie należy dodawać cukru do surowych owoców. Zadaniem owoców jest wsparcie organizmu w oczyszczaniu krwi, odkwaszaniu jej. Kiedy dodajemy do nich cukier efekt jest dokładnie odwrotny, cukier powoduje fermentację i zaczyna się proces zakwaszania.    

Owoce powinno się jeść osobno, najlepiej na czczo. Gdy zamierzamy zjeść owoce w środku dnia, pamiętajmy żeby je jeść najlepiej 2-3 godziny po posiłku (w zależności co jedliśmy wcześniej). W przypadku, gdy nie odczekamy i zjemy owoce od razu, po normalnym posiłku, owoce zalegają w przewodzie pokarmowym za produktami, które trawią się dłużej. W takiej sytuacji nasze owoce zaczynają fermentować, pojawiają się wzdęcia oraz bóle brzucha.

Najlepiej, gdy jemy owoce powoli i w niedużych porcjach. Tak, żeby organizm miał szansę na uruchomienie wszystkich procesów trawiennych, żeby pobrać z owoców wszystkie witaminy i minerały jakie tylko może.

Gdy zastanawiamy się, które owoce kupić, odpowiedź jest bardzo prosta. Najbardziej wartościowe są owoce sezonowe, wyhodowane w regionie, w którym mieszkamy. Są świeższe, posiadają też „informację”, która tworzy się w roślinie pod wpływem klimatu w jakim żyjemy. Jedzone przez nas owoce powinny być odpowiednio dojrzałe.

Owoce powinniśmy jeść wyłącznie surowe. Gotowane owoce tracą swoje enzymy oraz średnio 85% witamin i minerałów . Zapytać można, czym właściwie są owe enzymy. Otóż enzymy są to proste lub złożone białka produkowane w żywych organizmach. Ponieważ każdy enzym bierze udział w przetwarzaniu określonych substancji odżywczych, jeden enzym nie zastąpi drugiego. Jeśli któregoś z enzymów jest mniej niż potrzeba, może to doprowadzić do zaburzeń trawienia. Enzymy są konieczne w procesie trawienia, biorą udział w uwalnianiu z pożywienia witamin, soli mineralnych i aminokwasów - niezbędnych składników dla naszego zdrowia. Gotowanie niszczy fitocydy. Fitocydy to substancje, które hamują rozwój lub całkowicie niszczą wirusy i bakterie, mając właściwości bakteriobójcze i antyseptyczne. Zawarte są w większości warzyw i owoców. Szczególnie bogate w fitocydy są pomarańcze, cytryny , mandarynki, żurawina, truskawki, antonówki. Ważną informacją jest również to, iż obróbka cieplna zmienia strukturę wody zawartej w owocach. Zostaje zmieniona, a nawet wypaczona cała zawarta w niej informacja o owocu. Gdy podgrzewamy owoce do temperatury ponad 37 °C, owoc staje się martwy. 

Dodatkowo pamiętajmy, że melony czy arbuzy jemy osobno.

Pozdrawiam serdecznie!




Źródło:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz